Ελληνική μπύρα από εισαγόμενη βύνη, λόγω έλλειψης εργοστασίων βυνοποίησης του κριθαριού

Ελληνική μπύρα από εισαγόμενη βύνη, λόγω έλλειψης εργοστασίων βυνοποίησης του κριθαριούΤο κριθάρι, αφού μετατραπεί με ζύμωση σε βύνη, αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή μπύρας. Στην Ελλάδα ενώ η μπύρα που πίνουμε είναι κατά περίπου 90% ελληνική, μόνο το 30% της παραγωγής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι από ελληνική πρώτη ύλη. Και αυτό, όχι επειδή δεν έχουμε κριθάρι αλλά επειδή δεν έχουμε εργοστάσια παραγωγής βύνης. Η αδιαφορία της πολιτείας για την ενίσχυση των πραγματικά παραγωγικών επενδύσεων, έχει οδηγήσει και εδώ στην εύκολη λύση, την εισαγωγή έτοιμης βύνης.
Αποτέλεσμα, πολλές χαμένες θέσεις εργασίας αλλά και απαξίωση της καλλιέργειας κριθαριού. Στον παραγωγικό τομέα επικεφαλής βρίσκονται οι δύο μεγαλύτερες ζυθοβιομηχανίες της χώρας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Μύθος Ζυθοποιία, οι οποίες παράγουν, εισάγουν και διακινούν ισχυρά εμπορικά σήματα, ενώ οι υπόλοιπες παραγωγικές επιχειρήσεις αυξάνουν σταδιακά τα μερίδιά τους στην ελληνική αγορά.
Ο βαθμός αυτάρκειας στην ελληνική αγορά μπύρας είναι υψηλός (κυμαίνεται μεταξύ 87 και 90%). Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική αγροτική εφημερίδα ΑγροΤύπος, η οποία κυκλοφόρησε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου του 2011.

0