Γιάννης Γρυπιώτης: Στόχος μας είναι, να οικοδομήσουμε ένα σύστημα ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών υγείας, κοινωνικής φροντίδας και κοινωνικής αλληλεγγύης.


Με αφορμή το συνεχιζόμενο πρόγραμμα της Προληπτικής Ιατρικής στο Δήμο Ευρώτα, ο Δήμαρχος κος Γιάννης Γρυπιώτης δηλώνει τα εξής:
«Στόχος μας είναι, να οικοδομήσουμε ένα σύστημα ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών υγείας, κοινωνικής φροντίδας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η πρόληψη εξαρτάται κυρίως από τους ίδιους τους πολίτες και τις οικογένειές τους. Στη σημερινή κρίσιμη εποχή, πρέπει να μάθουμε να ζούμε υγιεινά, σε αντιστοιχία με τις ανάγκες του οργανισμού μας και σε αρμονία με το φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον.
Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι η υγεία μας εξαρτάται κατά 50% από τη συμπεριφορά – διατροφή μας, κατά 20% από το περιβάλλον (μόλυνση, υδάτινοι πόροι, κλπ), κατά 20% από την κληρονομικότητα και ΜΟΝΟ 10% από τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες. 
Αρκεί να αναλογισθούμε, ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που ευθύνονται για το 50% των θανάτων στη χώρα μας και οι καρκίνοι που ευθύνονται για το 23%, μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, τροποποιώντας κάποιες καθημερινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, την κακή διατροφή, το στρες, την έλλειψη φυσικής άσκησης και την αποφυγή διενέργειας ενδεδειγμένων ιατρικών εξετάσεων, τη σωστή στιγμή.
Η Πρωτογενής πρόληψη που αφορά στην καταπολέμηση και αποφυγή κινδύνων που απειλούν την υγεία μας, συνήθως παραγνωρίζεται και σπανίως εφαρμόζεται.
Στη Δευτερογενή πρόληψη, δε,  η οποία σχετίζεται με την έγκαιρη διάγνωση για τη διαπίστωση της ύπαρξης νόσου, πριν τα κλινικά συμπτώματα, ήδη άρχισαν να υπάρχουν θετικές συμπεριφορές  των πολιτών. 
Ως Δημοτική Αρχή έχουμε βασική μας επιλογή, την προώθηση της Προληπτικής Ιατρικής και της Αγωγής Υγείας, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των συμπολιτών μας.
Ήδη ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στις Τοπικές Κοινότητες Κροκεών, Δαφνίου, Μυρτιάς και Έλους, στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη».
Υπογραμμίζεται ότι, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012, εκατό περίπου δημότες είχαν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε εξετάσεις σακχαρώδους διαβήτη, αρτηριακής υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, μέτρησης οστικής πυκνότητας κλπ, με την πολύτιμη βοήθεια του Γ.Ν. - Κ.Υ. Μολάων.
Τέλος, επισημαίνεται ότι, στα μέσα του επόμενου μήνα θα διενεργηθούν αντίστοιχες εξετάσεις και στις υπόλοιπες δημοτικές και τοπικές κοινότητες.                                                     Γραφείο Τύπου Δήμου Ευρώτα
0